• Adventi naptár története

  A mindenki által jól ismert adventi naptár kitalálója egy Németországban élő édesanya volt 1900-as években.

   
  Adventi Naptár története

  Korcsolya régen és most

  Az első korcsolya használata a régmúltba, a régészek szerint egészen a korai kőkorszakra nyúlik vissza. Valószínűleg a jeges területeken a gyorsabb és biztonságosabb mozgás...

   
  Jégkorcsolya

  Üveggömb

  Egy legenda szerint a Türingiában lévő Lauschában, ahol már 1597 óta folyik üveggyártás, egy helyi üvegművesnek nem volt pénze arra...

   
  Üveg gömb

  Betlehemi jászol

  A karácsonyi esemény legbeszédesebb szimbóluma a jászol, melynek története hosszú évekre nyúlik vissza.

   
  Betlehemi jászol története

  Karácsony a világ más tájain

  Hol hogyan ünneplik a Karácsonyt?

   
  Karácsony a világ más tájain

  A karácsonyfa története

  A legszebb ünnepi szimbólum a karácsonyfa. Amely, bármely hihetetlen, alig 400 éve jelent meg a keresztény világban...

   
  A karácsonyfa története

   

  Hol hogyan hívják a Mikulást?

  A Télapó vagy Mikulás neve mindenhol a Világban:
  Finnországban: Joulu Pukki
  Amerikában és Kanadában: Santa Claus
  Angliában: Father Christmas
  Brazíliában és Peruban: Papa Noel
  Dániában: Sinter Klaas.....

   
  Hol hogyan hívják a Mikulást?

   

  Adventi naptár története

  Adventi Naptár története

  A mindenki által jól ismert adventi naptár kitalálója egy Németországban élő édesanya volt 1900-as években.

  Az ötletet a kisfia, Gerhard adta, aki minden nap azt kérdezte tőle még hány nap van karácsonyig? Az anyuka a türelmetlen gyermeknek 24 darab, kétszárnyú ablakokat vágott egy kartonra, egy másik papírlapra minden ablak elé helyezett egy cukorkát. A kisfiú minden nap kinyithatott egy cukorkát rejtő ablakot, a napról napra kevesebb meglepetés jelezte neki, hogy nem sokat kell aludnia a Jézuska érkezéséig.

  Adventi Naptár története Gerhard idő múlásával felnőtté válva üzleti vállalkozásba kezdett, az édesanyja ötlete alapján adventi naptárak gyártásba kezdett. Az első csokoládét rejtő adventi naptárnak nagy sikere lett, azóta is folyamatosan készítenek adventi naptárakat a gyerekek számára, megédesítve a várakozás időszakát.

  Korcsolya régen és most

   

  Az első korcsolya használata a régmúltba, a régészek szerint egészen a korai kőkorszakra nyúlik vissza. Valószínűleg a jeges területeken a gyorsabb és biztonságosabb mozgás igénye miatt született meg ez a találmány. A korcsolyáról szóló első adatok az északi országokból származnak, később elterjedt az egész világon. A korcsolyát, mint szórakozás először Hollandiában használták.
  A mai korcsolyának az őse alakját és anyagát tekintve is teljesen más volt. Kezdetben rénszarvas vagy ló csontból készült, amit eleinte nem rögzítettek a lábukhoz, hanem a talpuk a csont redős érdességén tapadt meg, később a csontot átfúrták és bőrszíjakkal a lábukhoz kötözték. A középkorig csak az egyik lábukon használtak korcsolyát, a másikkal lökték magukat. Az 1300-as években megjelent a fából készült korcsolya, melynek foglalatába vasdarabot is tettek.


  Korcsolya története - Korcsolya régen és most Írásos emlékek bizonyítják, hogy már ekkor rendeztek versenyeket, két csoportra osztva a jeges tavon hajlított botokkal hajtották a labdát. Valószínűleg ez lehetett a jégkorong elődje.
  A XIX. században jelent meg az első fémből kovácsolt korcsolya, majd az acélkorcsolyák ipari gyártása is megkezdődött.
  Napjainkban sokféle korcsolya típus kapható az üzletekben. A műkorcsolyázók jó minőségű acélból spiccen rovátkolt korcsolyát használnak. A jégkorongozók számára, rövidebb, ívesebb kerek spiccű acél-éles korcsolyákat gyártanak. A gyorskorcsolyázók korcsolyája alacsonyabb szárú és hosszabb egyenes éle van, ami elősegíti, hogy sokkal gyorsabban nagyobb távot tudjanak megtenni.
  Ha te is kedvet kaptál a korcsolyázáshoz, akkor látogass el egy műjégpályára barátaiddal, családoddal. Kesztyűt, sapkát ne felejtsd el magaddal vinni!

  Az országban is több helyen van műjégpálya:

  Budapest
  Zalaegerszeg
  Szeged
  Szombathely
  Tatabánya
  Pécs
  Sopron
  Paks
  Miskolc
   

  Üveggömb

   

  Egy legenda szerint a Türingiában lévő Lauschában, ahol már 1597 óta folyik üveggyártás, egy helyi üvegművesnek nem volt pénze arra, hogy megvásárolja a karácsonyfa díszítéséhez akkoriban használt almát, diót, de mivel azt szerette volna, hogy gyermekei egy szépen feldíszített fa körül ünnepeljék a karácsonyt, a díszeket üvegből készítette el. Az új díszek nagy sikert arattak a városban, az üveggömbök új divatot teremtettek.
  Hogy valójában így történt-e, azt sajnos nem tudjuk pontosan. Az első írásos bizonyíték szerint 1848-ban készült először üveggömb. Évről évre egyre vékonyabb falú és formájú díszeket ( csillagot, madarat, gomba) fújtak a mesterek.

  A 70-es évek elejéig nem terjedt el az új díszek híre a városon túlra, a változást a német-francia háború hozta meg, amikor 1870 decemberében a versailles-i kastélyba kórházat alakítottak ki a háborúban megsebesült katonák számára.


  Üveg gömb
  A karácsonyi ünnepekre a sérült katonáknak is állítottak karácsonyfát, melyet a Lauschából származó üveggömbökkel díszítettek fel. Az ünneplés pillanatáról néhány folyóiratba fényképes cikk jelent meg. Az üveggömbök csillogása olyannyira megbabonázta az olvasókat, hogy mindenki azonnal olyan díszekkel akarta fenyőfáját díszíteni. Attól kezdve annyira nagy volt az igény a díszek iránt, hogy szinte a Lauschában élő minden második család karácsonyi üveggömb készítésbe kezdett.

   

  Miskolc
   

   

   

  Betlehemi jászol

  A karácsonyi esemény legbeszédesebb szimbóluma a jászol, melynek története hosszú évekre nyúlik vissza.
  A ferences rend megalapítója, Assisi Szent Ferenc 1222 karácsonyán Betlehembe járt. A püspökre olyan nagy hatással volt a karácsonyi liturgia, hogy hazatérvén a pápához fordult engedélyért, hogy a következő esztendőben ő is hasonlóképpen ünnepelhesse meg a karácsonyt. Szent Ferenc egy barlangot béleltetett ki szalmával, ahová jászlat állított, élő állatokkal és ott tartotta prédikációját a híveknek.
  Az első igazi jászlat azonban Arnolfo di Cambio készítette 1283-ban Rómában a Santa Maria Maggiore bazilikában.
  Az ötlet aztán gyorsan terjedt az európai városokban. Sok jászol a főszereplőket kiegészítve hétköznapi jeleneteket, mesterségeket is bemutatott. A hagyományos betlehemben a Szent Családon kívül a pásztorok, a háromkirályok és az angyalok is jelen vannak.

  Hazánkban is elterjedt szokás a betlehemezés, amelyet december 24-e délutánján játszanak. Ezen a napon felidézik Jézus születésének körülményeit a Bibliából ismertek szerint.
  Eleinte felnőtt férfiak elevenítették meg a történetet, az elmúlt esztendőkben már kisfiúk játsszák. A játék végén jókívánságokkal búcsúznak el a háziaktól, akik köszönetképpen megajándékozzák őket.
  Betlehemi jászol története

  Karácsony a világ más tájain

  Hol hogyan ünneplik a Karácsonyt?

  Karácsony a világ más tájain Amerika: Ahány etnikum van Amerikában annyi féle képpen ünneplik a karácsonyt. De azért vannak közös szokások is. Például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik vagy megajándékozzák őket. csaknem minden házban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a gyerekek hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg a Mikulás.

  Anglia: A gyerekek még időben levelet írnak a mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándék lista kap lángra akkor újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett. Itt kezdtek el karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

  Ausztrália: Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza. Karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják. Majd lemennek a tengerpartra vagy krikettet játszanak.

  Ausztria: Mikulás december 6.án ajándékozza meg a jó gyerekeket dióval, almával, édességgel. December 24.én pedig gyermek jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják hogy megszólaljon a csengettyű, csak ez után léphetnek a gyertyákkal díszekkel és édességekkel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

  Dél-Afrika: Itt nyáron van a Karácsony. Kiadós ebéd után a családok meglátogatják a barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelybe rend szerint valami ennivaló finomság van.

  Franciaország: Kisebb gyerekek kikészítik cipőjüket a tűzhely közelébe, hogy karácsony este a mikulás beletegye az ajándékot. Nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére. Majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.

  Kenya: Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadba készítik el nyílt tűzön.

  Németország: A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertya égőket vagy színes képeket szerelnek, melyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. Lakások többségében megtalálható a betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándék listát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablak párkányra helyezik. Tetejére cukor nehezéket tesznek, hogy a mikulás biztos megtalálja.

  Norvégia: A karácsonykor csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok, kéz a kézben körültáncolják miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

  Svédország: Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. Jó gyerekeknek a mikulás a Jultomtem, egy manó segítségével osztja szét az ajándékot.

  Új-Zéland: Karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban vagy a tengerpartra megy. általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

  Ukrajna: A gyerekeknek az ajándékot a jégapó 3 rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van a hópehely leány is aki ezüst kék, szőrme díszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.
   

  A karácsonyfa története

  A legszebb ünnepi szimbólum a karácsonyfa. Amely, bármely hihetetlen, alig 400 éve jelent meg a keresztény világban. Ez azonban nem zárja ki, hogy a karácsonyfa gyökerei nem az elmúlt évezredekbe nyúljanak vissza. A régi rómaiak például babérkoszorút díszítettek fel, ami az élet megújulásának jelképe volt.
  A karácsonyfa mai változata Németországból származik. Feltehetően Luther Márton, a protestáns vallásreformer állított először karácsonyfát. A XVII. századra a német evangélikusok körébe a karácsonyfa már jórészt tradícióvá vált.
  Magyarországon a XIX. század második felében vált igazán hagyománnyá fenyőfát díszíteni. Hazánkban az első óvoda megalapítója, Brunszvik Teréz állított először karácsonyfát 1824-ben. De igazán csak 1867 után terjedt el, először csak a nemesi és a nagypolgári lakásokban, majd kis idő múlva a társadalom széles körében.
  A karácsonyfadísz kezdetben alma, dió, mézeskalács, gyertya volt. A karácsonyfa díszítése sokat változott az elmúlt évek alatt. A korábbi díszeket felváltották a szupermarketekbe kapható színes üveggömbök, szalagok, fából vagy textíliából készített díszek vagy akár a szaloncukor. A gyertya helyett napjainkban inkább égősort használnak, ami lehet színes, fehér de akár zenélhet is.
  A díszek nagyválasztékából mindenki megtalálhatja, a számára leginkább tetsző darabokat, így mindenki karácsonyfája olyan lehet, amilyennek mindig is megálmodta.

   
  A karácsonyfa története

  Hol hogyan hívják a Mikulást?

  Finnországban: Joulu Pukki
  Amerikában és Kanadában: Santa Claus
  Brazíliában és Peruban: Papa Noel
  Angliában: Father Christmas
  Dániában: Sinter Klaas
  Franciaországban: Pere Noel
  Hollandiában: Kerstman
  Japánban: Jizo
  Kínában: Shengdan Laoren
  Marokkóban: Black Peter
  Németországban: Nicolaus
  Norvégiában: Julenissen
  Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale
  Oroszországban: Gyed Moroz
  Svédországban: Jultomten
  Spanyolország: Papa Noel
  Magyarországon: Télapó vagy Mikulás
  Hol hogyan hívják a Mikulást?

   

  « »

Másolást tiltó kódok.. Másolást tiltó kódok !! Ez van fent az Eklablog Nickyheart oldalon! 1./ 2./ 3./ 4./ 5./ 6./


egérkövető – pici csillagok