• Adventi naptár története

  A mindenki által jól ismert adventi naptár kitalálója egy Németországban élő édesanya volt 1900-as években.

   
  Adventi Naptár története

  Korcsolya régen és most

  Az első korcsolya használata a régmúltba, a régészek szerint egészen a korai kőkorszakra nyúlik vissza. Valószínűleg a jeges területeken a gyorsabb és biztonságosabb mozgás...

   
  Jégkorcsolya

  Üveggömb

  Egy legenda szerint a Türingiában lévő Lauschában, ahol már 1597 óta folyik üveggyártás, egy helyi üvegművesnek nem volt pénze arra...

   
  Üveg gömb

  Betlehemi jászol

  A karácsonyi esemény legbeszédesebb szimbóluma a jászol, melynek története hosszú évekre nyúlik vissza.

   
  Betlehemi jászol története

  Karácsony a világ más tájain

  Hol hogyan ünneplik a Karácsonyt?

   
  Karácsony a világ más tájain

  A karácsonyfa története

  A legszebb ünnepi szimbólum a karácsonyfa. Amely, bármely hihetetlen, alig 400 éve jelent meg a keresztény világban...

   
  A karácsonyfa története

   

  Hol hogyan hívják a Mikulást?

  A Télapó vagy Mikulás neve mindenhol a Világban:
  Finnországban: Joulu Pukki
  Amerikában és Kanadában: Santa Claus
  Angliában: Father Christmas
  Brazíliában és Peruban: Papa Noel
  Dániában: Sinter Klaas.....

   
  Hol hogyan hívják a Mikulást?

   

  Adventi naptár története

  Adventi Naptár története

  A mindenki által jól ismert adventi naptár kitalálója egy Németországban élő édesanya volt 1900-as években.

  Az ötletet a kisfia, Gerhard adta, aki minden nap azt kérdezte tőle még hány nap van karácsonyig? Az anyuka a türelmetlen gyermeknek 24 darab, kétszárnyú ablakokat vágott egy kartonra, egy másik papírlapra minden ablak elé helyezett egy cukorkát. A kisfiú minden nap kinyithatott egy cukorkát rejtő ablakot, a napról napra kevesebb meglepetés jelezte neki, hogy nem sokat kell aludnia a Jézuska érkezéséig.

  Adventi Naptár története Gerhard idő múlásával felnőtté válva üzleti vállalkozásba kezdett, az édesanyja ötlete alapján adventi naptárak gyártásba kezdett. Az első csokoládét rejtő adventi naptárnak nagy sikere lett, azóta is folyamatosan készítenek adventi naptárakat a gyerekek számára, megédesítve a várakozás időszakát.

  Korcsolya régen és most

   

  Az első korcsolya használata a régmúltba, a régészek szerint egészen a korai kőkorszakra nyúlik vissza. Valószínűleg a jeges területeken a gyorsabb és biztonságosabb mozgás igénye miatt született meg ez a találmány. A korcsolyáról szóló első adatok az északi országokból származnak, később elterjedt az egész világon. A korcsolyát, mint szórakozás először Hollandiában használták.
  A mai korcsolyának az őse alakját és anyagát tekintve is teljesen más volt. Kezdetben rénszarvas vagy ló csontból készült, amit eleinte nem rögzítettek a lábukhoz, hanem a talpuk a csont redős érdességén tapadt meg, később a csontot átfúrták és bőrszíjakkal a lábukhoz kötözték. A középkorig csak az egyik lábukon használtak korcsolyát, a másikkal lökték magukat. Az 1300-as években megjelent a fából készült korcsolya, melynek foglalatába vasdarabot is tettek.


  Korcsolya története - Korcsolya régen és most Írásos emlékek bizonyítják, hogy már ekkor rendeztek versenyeket, két csoportra osztva a jeges tavon hajlított botokkal hajtották a labdát. Valószínűleg ez lehetett a jégkorong elődje.
  A XIX. században jelent meg az első fémből kovácsolt korcsolya, majd az acélkorcsolyák ipari gyártása is megkezdődött.
  Napjainkban sokféle korcsolya típus kapható az üzletekben. A műkorcsolyázók jó minőségű acélból spiccen rovátkolt korcsolyát használnak. A jégkorongozók számára, rövidebb, ívesebb kerek spiccű acél-éles korcsolyákat gyártanak. A gyorskorcsolyázók korcsolyája alacsonyabb szárú és hosszabb egyenes éle van, ami elősegíti, hogy sokkal gyorsabban nagyobb távot tudjanak megtenni.
  Ha te is kedvet kaptál a korcsolyázáshoz, akkor látogass el egy műjégpályára barátaiddal, családoddal. Kesztyűt, sapkát ne felejtsd el magaddal vinni!

  Az országban is több helyen van műjégpálya:

  Budapest
  Zalaegerszeg
  Szeged
  Szombathely
  Tatabánya
  Pécs
  Sopron
  Paks
  Miskolc
   

  Üveggömb

   

  Egy legenda szerint a Türingiában lévő Lauschában, ahol már 1597 óta folyik üveggyártás, egy helyi üvegművesnek nem volt pénze arra, hogy megvásárolja a karácsonyfa díszítéséhez akkoriban használt almát, diót, de mivel azt szerette volna, hogy gyermekei egy szépen feldíszített fa körül ünnepeljék a karácsonyt, a díszeket üvegből készítette el. Az új díszek nagy sikert arattak a városban, az üveggömbök új divatot teremtettek.
  Hogy valójában így történt-e, azt sajnos nem tudjuk pontosan. Az első írásos bizonyíték szerint 1848-ban készült először üveggömb. Évről évre egyre vékonyabb falú és formájú díszeket ( csillagot, madarat, gomba) fújtak a mesterek.

  A 70-es évek elejéig nem terjedt el az új díszek híre a városon túlra, a változást a német-francia háború hozta meg, amikor 1870 decemberében a versailles-i kastélyba kórházat alakítottak ki a háborúban megsebesült katonák számára.


  Üveg gömb
  A karácsonyi ünnepekre a sérült katonáknak is állítottak karácsonyfát, melyet a Lauschából származó üveggömbökkel díszítettek fel. Az ünneplés pillanatáról néhány folyóiratba fényképes cikk jelent meg. Az üveggömbök csillogása olyannyira megbabonázta az olvasókat, hogy mindenki azonnal olyan díszekkel akarta fenyőfáját díszíteni. Attól kezdve annyira nagy volt az igény a díszek iránt, hogy szinte a Lauschában élő minden második család karácsonyi üveggömb készítésbe kezdett.

   

  Miskolc
   

   

   

  Betlehemi jászol

  A karácsonyi esemény legbeszédesebb szimbóluma a jászol, melynek története hosszú évekre nyúlik vissza.
  A ferences rend megalapítója, Assisi Szent Ferenc 1222 karácsonyán Betlehembe járt. A püspökre olyan nagy hatással volt a karácsonyi liturgia, hogy hazatérvén a pápához fordult engedélyért, hogy a következő esztendőben ő is hasonlóképpen ünnepelhesse meg a karácsonyt. Szent Ferenc egy barlangot béleltetett ki szalmával, ahová jászlat állított, élő állatokkal és ott tartotta prédikációját a híveknek.
  Az első igazi jászlat azonban Arnolfo di Cambio készítette 1283-ban Rómában a Santa Maria Maggiore bazilikában.
  Az ötlet aztán gyorsan terjedt az európai városokban. Sok jászol a főszereplőket kiegészítve hétköznapi jeleneteket, mesterségeket is bemutatott. A hagyományos betlehemben a Szent Családon kívül a pásztorok, a háromkirályok és az angyalok is jelen vannak.

  Hazánkban is elterjedt szokás a betlehemezés, amelyet december 24-e délutánján játszanak. Ezen a napon felidézik Jézus születésének körülményeit a Bibliából ismertek szerint.
  Eleinte felnőtt férfiak elevenítették meg a történetet, az elmúlt esztendőkben már kisfiúk játsszák. A játék végén jókívánságokkal búcsúznak el a háziaktól, akik köszönetképpen megajándékozzák őket.
  Betlehemi jászol története

  Karácsony a világ más tájain

  Hol hogyan ünneplik a Karácsonyt?

  Karácsony a világ más tájain Amerika: Ahány etnikum van Amerikában annyi féle képpen ünneplik a karácsonyt. De azért vannak közös szokások is. Például egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, és mindenütt ünnepi módon vendégelik vagy megajándékozzák őket. csaknem minden házban színes kis égőkkel megvilágított karácsonyfa áll. Az ajándékot úgy kapják a gyerekek hogy harisnyájukat vagy cipőjüket tölti meg a Mikulás.

  Anglia: A gyerekek még időben levelet írnak a mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándék lista kap lángra akkor újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett. Itt kezdtek el karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé.

  Ausztrália: Mikulás szánját 8 fehér kenguru húzza. Karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják. Majd lemennek a tengerpartra vagy krikettet játszanak.

  Ausztria: Mikulás december 6.án ajándékozza meg a jó gyerekeket dióval, almával, édességgel. December 24.én pedig gyermek jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják hogy megszólaljon a csengettyű, csak ez után léphetnek a gyertyákkal díszekkel és édességekkel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába.

  Dél-Afrika: Itt nyáron van a Karácsony. Kiadós ebéd után a családok meglátogatják a barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelybe rend szerint valami ennivaló finomság van.

  Franciaország: Kisebb gyerekek kikészítik cipőjüket a tűzhely közelébe, hogy karácsony este a mikulás beletegye az ajándékot. Nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére. Majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz.

  Kenya: Még a templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadba készítik el nyílt tűzön.

  Németország: A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertya égőket vagy színes képeket szerelnek, melyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. Lakások többségében megtalálható a betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándék listát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablak párkányra helyezik. Tetejére cukor nehezéket tesznek, hogy a mikulás biztos megtalálja.

  Norvégia: A karácsonykor csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok, kéz a kézben körültáncolják miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

  Svédország: Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab. Jó gyerekeknek a mikulás a Jultomtem, egy manó segítségével osztja szét az ajándékot.

  Új-Zéland: Karácsony náluk a nyár közepére esik, ezért ilyenkor a többség piknikezik a szabadban vagy a tengerpartra megy. általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

  Ukrajna: A gyerekeknek az ajándékot a jégapó 3 rénszarvas húzta szánon viszi. Vele van a hópehely leány is aki ezüst kék, szőrme díszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.
   

  A karácsonyfa története

  A legszebb ünnepi szimbólum a karácsonyfa. Amely, bármely hihetetlen, alig 400 éve jelent meg a keresztény világban. Ez azonban nem zárja ki, hogy a karácsonyfa gyökerei nem az elmúlt évezredekbe nyúljanak vissza. A régi rómaiak például babérkoszorút díszítettek fel, ami az élet megújulásának jelképe volt.
  A karácsonyfa mai változata Németországból származik. Feltehetően Luther Márton, a protestáns vallásreformer állított először karácsonyfát. A XVII. századra a német evangélikusok körébe a karácsonyfa már jórészt tradícióvá vált.
  Magyarországon a XIX. század második felében vált igazán hagyománnyá fenyőfát díszíteni. Hazánkban az első óvoda megalapítója, Brunszvik Teréz állított először karácsonyfát 1824-ben. De igazán csak 1867 után terjedt el, először csak a nemesi és a nagypolgári lakásokban, majd kis idő múlva a társadalom széles körében.
  A karácsonyfadísz kezdetben alma, dió, mézeskalács, gyertya volt. A karácsonyfa díszítése sokat változott az elmúlt évek alatt. A korábbi díszeket felváltották a szupermarketekbe kapható színes üveggömbök, szalagok, fából vagy textíliából készített díszek vagy akár a szaloncukor. A gyertya helyett napjainkban inkább égősort használnak, ami lehet színes, fehér de akár zenélhet is.
  A díszek nagyválasztékából mindenki megtalálhatja, a számára leginkább tetsző darabokat, így mindenki karácsonyfája olyan lehet, amilyennek mindig is megálmodta.

   
  A karácsonyfa története

  Hol hogyan hívják a Mikulást?

  Finnországban: Joulu Pukki
  Amerikában és Kanadában: Santa Claus
  Brazíliában és Peruban: Papa Noel
  Angliában: Father Christmas
  Dániában: Sinter Klaas
  Franciaországban: Pere Noel
  Hollandiában: Kerstman
  Japánban: Jizo
  Kínában: Shengdan Laoren
  Marokkóban: Black Peter
  Németországban: Nicolaus
  Norvégiában: Julenissen
  Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale
  Oroszországban: Gyed Moroz
  Svédországban: Jultomten
  Spanyolország: Papa Noel
  Magyarországon: Télapó vagy Mikulás
  Hol hogyan hívják a Mikulást?

   


  •    

       Tíz kedvenc karácsonyi történet

   1. Oscar Wilde: A boldog herceg - elolvasom!

   "Kicsi fecském - mondta a herceg -, csodálatos dolgokat mesélsz nekem, de nincs csodálkozni valóbb az emberi szenvedésnél. Nincs nagyobb titokzatosság, mint a nyomorúság."

   Igaz, A boldog herceg nem kifejezetten karácsonyi történet, viszont nincs mese, ami ennél szebben szólna azokról a szép és nemes érzésekről, melyeket általában a karácsonyhoz társítunk: együttérzés, önzetlenség, nagylelkűség, önfeláldozás, szeretet. Bár a történetben még véletlenül sem emberi érzések ezek, hanem egy ólomszívű szoboré és a butácska fecskéé. A szobor a magasból látja az emberek szenvedéseit, és megsajnálja őket. Amikor rajta pihen meg a délre siető kis fecske egy téli éjszaka, megkéri, segítsen neki szétosztogatni kincseit. A történet vége annyira szomorú, hogy egyszer sem tudtuk úgy elolvasni a mesét, hogy ne könnyeztük volna meg. Csupán egy hajszál választja el attól, hogy érzelgős legyen, de egyszerű, keresetlen nyelvezete és az a keserű rácsodálkozás, ahogy magunkra ismerünk a kíméletlen és szűk látókörű emberszereplőkben, örökre megvédi a mesét attól, hogy édeskés legyen.

   Néznivaló: 1974-es kanadai rajzfilm; 2009-es rajzfilm

   + + +

   2. Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás

   "A karácsonyi lidércnyomásból minden házba jutott,
   Békét nem hozott senkinek, sőt, ki tudott, futott.
   És amit a kicsik ajándék gyanánt kaptak ma,
   holtbiztos, hogy nem tennék az ablakba.
   És a csöppségek hiába aludtak eddig édesdeden,
   álmukba befészkelte magát sok csontváz és véres tetem."

   Ez a mese is rendhagyó összeállításunkban: karácsonyi a javából, viszont valójában csak egy film járulékos terméke. Tim Burton ugyanis jóval előbb álmodta vászonra a történetet, mint hogy könyv alakban is kiadták volna (magyarul most jelent meg a Magvető gondozásában), tehát a mesekönyvet akár merchandise-nak is nevezhetjük. Ha így is van, akkor is felveszi a versenyt akármelyik karácsonyi történettel. Rímbe szedett rémtörténet, ilyen még ki látott? Ráadásul gyönyörű pálcikarajzokkal és jópofa történettel! Tim Burton több amerikai szerző remek karácsonyi meséjét áteresztette saját bizarr fantáziáján, így született meg egy újabb remekmű. Dr. Seuss Grincs-e, Frank BaumA Télapó elrablása  című meséje vagy a Mikulás élete és kalandjai című regénye, ki tudja, miért, nem jelentek meg magyarul, de részleteiben valahol mind ott vannak Tim Burton gyönyörű fantazmagóriájában. A rémmese dióhéjban azt meséli el, amikor Halloweenfölde hátborzongató lakói megirigyelvén Karácsonyfölde vidámságát, Rosszcsont Jack irányításával elrabolják a Mikulást.

   + + +

   3. Hans Christian Andersen: A fenyőfa  - elolvasom!

   "Színes papírból kivágott kis hálókat aggattak ágaira; a hálókat cukorkákkal töltötték meg; aranyozott almát, diót függesztettek fel gallyaira - úgy festettek, mintha rajta termettek volna. Ágai hegyére vagy száz piros, kék, fehér gyertyát erősítettek. Zöld tűi között babák ringatóztak."

   Andersen a valaha élt legnagyobb mesélő, történetei ma is gyönyörűek és tanulságosak. Több karácsonyi mesét is írt, legismertebb talán A gyufaárus lányka, ami cseppet sem tündérmese, hanem inkább meglepően hátborzongató vízió a téli fagyban elpusztuló emberekről. Nekünk viszont Andersen karácsonyi meséi közül a csalódott fenyőfácska története a kedvencünk, bár annak sem vidám a vége. A fenyőfa csillogó jövőről álmodik, de aztán nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzelte, és rá kell jönnie, a karácsony a fenyőfák számára nem dicsőséges. Ha ezt elolvassuk, idén csakis gyökeres fenyőt akarunk majd vásárolni, és arra is megtanít a mese, hogy ne akarjunk mindig mást, mint ami van, mert előfordulhat, hogy koppanunk. 

   + + +

   4. Roald Dahl: Mrs. Bixby bundája

   "Tudom, miről beszélek, higgye el nekem, ez a szakmám, termékleírásra szükség van."

   Haha, hát ezen nagyon sokat lehet nevetni, most is vigyorgunk, ahogy csak rágondolunk. Mrs. Bixby nercbundájának története nem annyira vérszomjas, mint a bizarr fantáziájú, isteni Roald Dahl többi, meghökkentő meséje, de van benne valami groteszk humor, amire ha eggyel több hulla lenne a történetben, azt mondanánk, morbid. Természetesen nem lőjük le a poént, de azt azért elmondjuk, az izgalom ott kezdődik, amikor Mrs. Bixby a szeretőjétől karácsonyra kapott nercbundát megpróbálja elrejteni férje elől. Roald Dahl meséiből 1978-ban kilencrészes tévésorozat készült Meghökkentő mesék (Tales of Unexpected) címmel, a nercbunda titkának ezért most utánajárhatunk (magyarul).

   + + +

   5. Charles Dickens: Karácsonyi ének  - elolvasom!

   "Kötelezettség, kötelesség! - kiáltotta a szellem, kezét tördelve. - Az egész emberiség volt a kötelességem. A közjó ápolása lett volna a kötelességem. A jótékonyság, szívélyesség, felebaráti szeretet, irgalmasság, mind-mind kötelességem volt! Amire te gondolsz, nyilván az esedékes váltók pontos beváltására, az csak egy vízcsepp a valódi kötelességek tengerében."

   Azt szokták mondani, Charles Dickens találta ki a karácsonyt. Ez csak annyit jelent, hogy a Karácsonyi ének című mese volt az első, ami hangsúlyozta az újonnan kialakuló polgári karácsony fontosságát és rögzítette szokásait, a hatalmas pulykától kezdve az adományozáson át a díszes karácsonyfáig. Ettől eltekintve azonban a mese igazi kísértethistória. Csak úgy nyüzsögnek a szellemek, akik azért jönnek, hogy ráébresszék a fukar Scroodge urat, hogy eddig milyen önző és szívtelen volt. A meséből Robert Zemeckis gyönyörű 3D mesefilmet rendezett, ami most decemberben került a mozikba.

   + + +

   6. Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül?  - elolvasom!

   "A gyerekek úgy örültek annak, hogy ma örülni kell, majd felvették a házat. - Megálljatok csak, hát még ha megtanítalak benneteket arra a nagyon szép énekre, amit én tudok. Nagyon szép éneket tudok ám; erre a napra tartogattam, karácsonyi ajándéknak!"

   Ez a mese a mi Karácsonyi ének-ünk, talán nem véletlenül, hogy Scroodge úr helyett szegény segédje, Cratchit szemszögéből íródott, akit ebben a történetben Jánosnak hívnak. A pesti csizmadiamesternek nagyon sok gyereke volt, akiket már alig tudott etetni csekély keresményéből. Szomszédja, a gazdag úr karácsonykor felajánlja neki, hogy felneveli egyik gyermekét. Most jön a fejtörés: melyiket is adja a kilenc közül? Egyszerű történet, ami már majdnem olyan puritán, mintha népmese lenne, de magán viseli a múlt előtti században született karácsonyi történetek szinte nyomasztó, de nagyon jellemző vonását: a szegénység és a nyomorúság áll a középpontban.

   + + +

   7. O. Henry: Háromkirályok ajándéka  - elolvasom!

   "A háromkirályok, akik ajándékokat hoztak a jászolban fekvő kisdednek, mint tudjuk, bölcsek voltak, nagyon bölcsek. Ők találták ki a karácsonyi ajándékozás szép szokását. S minthogy bölcsek voltak, bölcsesség volt bizonyára az ajándékaikban is; nyilván minden ajándékuk különleges ajándék volt, ki lehetett cserélni, ha történetesen más is ugyanazt hozta volna."

   O. Henry-t (eredeti neve: William Sydney Porter) gyakran titulálják Guy de Maupassant amerikai megfelelőjének, mivel ő is, akárcsak francia kortársa, novelláinak csavaros befejezéseiről ismert. Karácsonyi novellája annyira népszerű, hogy már a szerző neve nélkül, városi legendaként kapott szárnyra a szegény leány és a fésű története.

   + + +

   8. Kosztolányi Dezső: A gipszangyal  - elolvasom!

   "A karácsony előtti napon délután, amint a Rákóczi úton kóválygott, a kirakatokat bámulva, egy izmos, tagbaszakadt 'behúzó', aki télikabátban leste künn az utcán a vevőket, észrevette ezt a cingár, tétova, vidéki emberkét, s szelíd erőszakkal betuszkolta a boltba. Ott egy gipszangyalt mutattak neki. (...) A gipszangyal nagy volt, akkora, mint egy tízéves leányka, kezeit imára kulcsolta, szemét az égre fordította, és mosolygott, oly édesen mosolygott, mintha nem is gipszből, hanem süvegcukorból faragták volna ki."

   Igazi Kosztolányi Dezső-novella lélektani csavarral és hirtelen összeomlással. A szerény tanyasi tanító halálosan megrendül, mikor rájön, giccses ajándéka nem nyerte el városi rokonainak tetszését, pedig ő csak a legjobbat akarta. Így fanyalogjunk a karácsonyfa alatt!

   + + +

   9. Agatha Christie: A karácsonyi puding

   Ki nem maradhatott volna összeállításunkból Agatha Christie, aki nemcsak csodás rejtélyeket épít fel, de olyan részletes és plasztikus leírását adja a múlt századelő Angliájának, hogy olyan érzés, mintha mi is ott innánk a teát a csipketerítős asztalnál. Két karácsonyi története is van, a Poirot karácsonya   és A karácsonyi puding, mi ez utóbbit választottuk, igaz ugyan, hogy ez csak novella, nem regény, de itt minden van, ami száz éve volt egy vidéki angol kúriában karácsonykor: parti, puding és lábnyomok a hóban. Az szinte mellékes, hogy Poirot egy értékes drágakő után nyomoz.

   + + +

   10. Kaffka Margit: Fekete karácsony  - elolvasom!

   "Ő maga is játszta, valahogy vállalta is egy kicsit a szerelmet; örült a változásnak, a férfinak, a városba kerülésnek. És aztán megismerte ezt a szűkös, kiszámított tisztviselő-életet, gyerekek nyűgét - a kislánya oly hamar jött -, az anyósáék itt laknak a harmadik szomszédban... Ej, cudar."

   A karácsony női szemszögből: Szabó Anna, a megözvegyült tanító fiatal második felesége karácsonyi készülődés közepette eleveníti fel emlékeit. Ahogy takarít, főz és díszíti a fát, mozdulataival párhuzamosan sejlik fel a történet: nyáron a doktorral megcsalta a férjét, azóta is erről beszél a környék. A novella igazi kis remek, legalább három szálon a fut a történet, a múltbéli emlékek felidézése és a karácsonyi házasszonyi teendők mellett a nő egy kisdiákkal is flörtöl, az írónő pedig mesterien fonja a szólamokat.

   + + +

    

   

  Follow this section's article RSS flux
Másolást tiltó kódok.. Másolást tiltó kódok !! Ez van fent az Eklablog Nickyheart oldalon! 1./ 2./ 3./ 4./ 5./ 6./


egérkövető – pici csillagok